ЕС и САЩ ще координират санкциите срещу Русия


Гърция е предложила министъра на отбраната Димитрис Аврамопулос за комисар в следващата Европейска комисия, съобщават електронните издания в южната ни съседка.  Правителството вече е уведомило за този избор новия председател на комисията Жан-Клод Юнкер. Преди да поеме ръководството на отбраната, Аврамопулос беше министър на външните работи.

Гърция е поредната страна, която предлага за поста мъж, което може да създаде проблеми на Жан-Клод Юнкер. Председателят на ЕП Мартин Шулц предупреди, че евродепутатите няма да одобрят екипа му, ако в него няма достатъчно жени. До момента само Чехия е номинирала жена за еврокомисар.
Междувременно гръцките медии отбелязват, че Атина ще бъде първата столица, която  Жан-Клод Юнкер ще посети като председател на ЕК. Той ще се срещне с гръцкия премиер Андонис Самарас на 4 август.

Администрацията на САЩ смята в скоро време да координира с ЕС усилията си по налагането на санкции срещу Русия. Това съобщи пред Си Ен Ен заместник-съветникът на президента Барак Обама за националната сигурност Бен Роудс, цитиран от ИТАР-ТАСС. Роудс потвърди, че санкциите може да обхванат енергийния, отбранителния и финансовия сектор на руската икономика. По думите му ЕС може да вземе решение по налагането на тези санкции до края на юли.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!