Германия е против европейското споразумение за свободна търговия с Канада


Германия ще отхвърли споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Канада, което е смятано за тест за по-големия търговски пакт със Съединените щати. Дипломати в Брюксел обясняват, че  Берлин се противопоставя на клаузите, свързани със законовата защита на фирмите, които инвестират в общността. Според критиците те ще позволят на инвеститорите да спират или преработват закони, особено тези, свързани със запазването на околната среда. Съгласно изтеклата информация мултинационалните компании ще имат широки правомощия да съдят европейските държави, които са гласували законодателство в защита на здравето на хората и околната среда, тъй като те нарушават "законните очаквания на фирмите за тяхната печалба".
Германски дипломати посочват, че Германия не може да подпише споразумението с Канада, така както то е договорено. Според тях клаузите е документа с Отава са подобни на тези в търговското споразумение със Съединените щати, по което преговорите още текат. Германският заместник-министър на икономиката Щефан Капферер заяви, че Берлин не вижда необходимостта от договорки за защита на инвеститорите, при условие, че страните разполагат с устойчива правна система и достатъчно законови протекции от независимите национални съдилища. По мнението на Брюксел без подобни договорки компаниите от Канада няма да инвестират в Европа.  Представител на Европейската комисия каза, че ако пактът с канадската страна бъде отхвърлен, тогава този с Вашингтон също отпада.
Канадският премиер Стивън Харпър и председателят на Европейската комисия Жозе Барозу подписаха принципно споразумението през октомври миналата година, като оставиха на официалните представители да работят по окончателните детайли.

Дания и Германия са големите печеливши от общия европейски пазар, сочат резултатите от публикувано днес изследване, което обхваща 14 държави. Според него в периода
1992 -2012 година реалният брутен вътрешен продукт  на германската страна е нараствал средно с 37 милиарда евро на година. Това означава, че за всеки 12 месеца доходите на човек от населението са се увеличавали с 450 евро. За Дания растежът на годишните доходи е още по-висок - 500 евро.
Европейската интеграция се е отразила положително на всички държави, въпреки значителните различия между тях. Южните страни имат по-слаб растеж от Дания, Германия или Австрия. Гърция  е изключение от общото правило. Гръцкият БВП нараства средногодишно, но само до дълговата криза от 2008-2009 година. Според изследването възможност за разширяване  в Европа имат най-вече пазарът на услуги и трудовият пазар.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!