Да се ускори ли влизането на България в еврозоната - мнения на финансисти и граждани


Покрай кризата с КТБ и последвалата банкова паника сериозни финансисти и икономисти поискаха ускорено да вървим към еврозоната и към банковия съюз.

Колкото по-бързо влезем в еврозонота и в европейския бънков съюз, толкова по - добре и за икономиката, и за банковата стабилност и за контрола над банките - мнението е на финансиста и бивш банкер Красимир Ангарски.

Добре ли е страната ни да влезе в еврозоната? Анкетата сред граждани показа, че те свързват еврозоната с повече стабилност и сигурност. Смятат, че външният конрол на банковия сектор ще бъде по - строг от българския. Според хората, ако въведем еврото, цените у нас ще скочат двойно.

Влизането на България в еврозоната не е актуална тема в политическия дневен ред, казва проф. Кръстьо Петков, председател на Съюза на икономистите. По думите му, тази тема ще бъде в дневния ни ред след три - пет години, когато икономиката на България стъпи отново на крака. Трябва да се изчака, а и никой не ни иска. Страните от "клуба на богатите" не ни канят да се присъединим към еврозоната, каза проф. Петков. 

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!