"Моите права в Европа" - тема на информационното турне на Представителството на ЕК у нас

Под егидата на Представителството на Европейската комисия в България  за трета поредна година в страната  се проведе  Информационно турне на тема “Моите права в Европа”. Една инициатива, която има за цел да даде повече информация на българските граждани и да отговори  на всички въпроси, свързани с правата, гарантирани от Европейският съюз, разказва  Ива Боцева, консултант в Европейския потребителски център, съорганизатор на турнето.

 „В интерес на истината много от нашите граждани не са добре информирани за това, когато имат  някакъв проблем към кого точно да се  насочат. Това е един от основните проблеми и не случайно правим тези турнета, за да може  до хората да достигне информацията за различните мрежи, които се занимават с различен аспект проблеми. Така хората ще знаят към кого да се насочат при нужда”, обясни Боцева.

Тази година в  разгара на туристическия сезон  турнето обхавана градовете по българското Черноморие. Според организаторите  най-често задаваните въпроси  от страна на младите хора са свързани с работа и образование в чужбина. Останалата част,  които пътуват споделят за проблеми  с въздушен транспорт и със настаняванията по  различни хотели,тоест  с туризма”.

Още един от често задаваните въпроси е как и къде можем да потърсим помощ  и може ли да сме сигурни, че правата ни ще бъдат защитени.

По думите на експерта от Европейския потребителски център българският потребител е добре защитен. Има много  механизми, които биха могли да се ползват в  негова защита и повечето от тях са безплатни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!