Как ще рефлектират новите икономически санкции върху отношенията между Русия и ЕС


Единен ли е ЕС по отношение на позицията си за санкции срещу Русия? Влизат ли САЩ и ЕС в нова Студена война с Русия? По темата е разговор с доц. Тодор Тодоров от СУ „ Св. Климент Охридски“.

Според доц.Тодоров в момента Германия е в най-рисково и неизгодно положение. Съответно и нейното поведение по отношение на  санкциите е най-умерено.

Завихрянето на конфликта в Украйна вече не е само по посока на ескалация на насилието, но се наблюдава и една идеологическа превъзбуда, която е изключително рискова и за Русия и за целия Западен свят, казва Тодоров. Режимът на Путин само печели от обострянето на възприятието за един свръх враг. Това изолиране на Русия, приемането на политиката на санкции, на една враждебност от типа на Студената война може само да стабилизира режима на Путин.

Според Тодоров тенденциите в САЩ са за заемане на все по-агресивна позиция спрямо Русия, което в никакъв случай  - не само икономически, но и във всякакъв друг ще се отрази зле и на двете страни. Тодоров отбелязва, че за разлика от САЩ ЕС води по отношение на Русия по-разумна политика.

Доц. Тодоров смята, че ЕС и САЩ са си позволили да подценят амбициите на Русия и нейното съзнание за световна сила и да я третират по начин, който не е подходящ. Оттам според него са последвали редица грешни ходове, които водят до сегашната ескалация в отношенията.   

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!