Европейски практики и проекти в областта на деинституционализацията на деца


През 2010 година „Hope and Homes for Children” (Надежда и домове за децата), съвместно с българската неправителствена организация “Еквилибриум”, закриват първия дом за деца  от 0 до 3 години в град Тетевен и създават модела за реформиране на този тип институции.„Hope and Homes for Children” е създадена във Великобритания. Организацията е основана с цел подпомагане на разрушените от войната институции, в които се отглеждат деца.Българския клон на „Надежда и домове за децата“  e създаден през ноември 2011 г .
Екипът фокусира своята работа в подкрепа на децата от възрастовата група 0 - 3 години и техните семейства, защото изоставянето на бебета води след себе си травми, които остават за цял живот и пречат на тези деца да израснат като пълноценни възрастни хора.
Целта  е  провеждане на по-активна политиката по превенция на изоставянията и недопускане настаняването на бебета в специализирани институции в България.  Според Георги Симеонов, изпълнителен директор на организацията, нужен е  системен подход при семейните политики, за да имат те устойчив характер.  Всяко дете трябва да има свой дом и семейство, в което да се чувства обичано и защитено.
„Надежда и домове за децата - клон България“ влага сериозен ресурс в подкрепа на изпълнението на правителствената стратегия за деинституционализация на децата.
Според Георги Симеонов усилията в тази посдока срещат разбирането както на правителствено ниво, така и от обшществени организации представители на неправителствения сектор.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!