ЕС наложи нови санкции на Русия


Европейският съюз включи още 8 руснаци и 3 руски компании в черния списък на санкциите, заради руските действия в Украйна. Част от хората са от най-близкото обкръжение на президента Владимир Путин. Така вече 95 физически и 23 юридически лица са обект на санкции в Русия. ЕС също наложи допълнителни ограничения върху търговията и инвестициите в Крим и Севастопол. Те включват забрана за инвестиране в инфраструктурни проекти в техните траспорт, далекосъобщения и енергетика, както и в добива на нефт, газ и минерали. Не може също да се изнася оборудване за тези отрасли и да се предоставят финансови и застрахователни услуги за такива сделки. На предишния етап от санкциите ЕС забрани вноса на стоки от Крим и Севастопол, освен ако те не  носят свидетелство за произход, издадено от украинските власти.

Междувременно лидерите на страните от Г-7 заплашиха с нови санкции, ако Москва не промени политиката си в Украйна. От своя страна, Русия описа новите западни санкции като късогледи и деструктивни.

Международният валутен фонд и рейтинговата агенция Fitch предупредиха за последиците от санкциите срещу Русия, предаде РИА Новости. Според публикуван днес доклад на МВФ, ситуацията в Украйна и санкциите от страна на САЩ и ЕС застрашават с отрицателни икономически последици на първо място страните от Организацията на независимите държави и ЕС, но могат да повлияят и на цялата световна икономика.
Геополитическото напрежение в Русия и в Украйна може да предизвика значителни вторични ефекти, посочва докладът.

Санкциите са инструмент да се посочи виновния, но те реално не водят до решаване на самия проблем, казва в интервюто Любомир Кючуков. По думите му в тези списъци никога няма да влязат имена като Владимир Путин или Сергей Лавров.

Решение на реалния проблем се търси чрез диалог и преговори, а за да има диалог и преговори, трябва да има комуникация. Любомир Кючуков признава, че до този момент преговорите не са обнадеждаващи, а постигнатите договорености не се спазват. Въпреки това, според него, всички признават, че силово решение на проблема не може да има.  Според Кючуков въведените санкции ще се отразят както на Русия, така и на ЕС.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!