ЕК с нова стратегия за опазване на културното наследство


Организациите за опазване на културното наследство трябва да използват възможностите, които предоставят програмите и политиките на Европейския съюз за финансиране, за да спомогнат за преодоляването на предизвикателствата, пред които е изправен този сектор, се казва в нов доклад на Европейската комисия.

В стратегическия документ, озаглавен „Към интегриран подход към културното наследство на Европа“, се посочва, че секторът се намира „на кръстопът“ заради намаления държавен бюджет, все по-слабото участие в традиционните културни дейности и разнообразието на потенциалната публика вследствие на урбанизацията, глобализацията и технологичните промени.

Светлана Стоилова, ръководител на проекта, по който е възстановена крепостта "Калето"  в Монтана.

Крепостта е избрана от гражданите на Монтана за символ на града, казва тя. Крепостта е национален паметник на културата. Изградена е от римляните след варварските нашествия в средата на 3 век. Интересна е с начина, по който сме извършили реставрацията, атрактивните беседи, табелите, с които обясняваме, всичко това привлича туристите. Средствата, с които е възстановена по европейски проект са около 1, 2 милиона лева. Сега сме в подготовка на следващите ни проекти, като този беше етап от една цялостна концепция, която направихме през 2007 г.
Крепостта Перистера край Пещера вече приема посетители. Тя беше възстановена със средства от оперативна порграма "Регионално развитие". За археологическите изследвания и за цялостното оформяне на пространството около крепостта бяха отпуснати 3 милиона и половина лева. За този атрактивен туристически обект с безспорна историческа стойност разказва ръководителят на археологическите разкопки доц. Бони Петрунова.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!