Нови призиви във Великобритания за затягане контрола върху имиграцията


По последни данни броят на нелегалните имигранти, опитващи се да стигнат до Европа през морската и сухопътната граница между Турция и Гърция, е нараснал драматично, съобщава електронното издание на гръцкия в. "Катимерини". През първите седем месеца на годината гръцките власти са задържали над 15 000 нелегални  имигранти, опитали се да влязат в страната от Турция, което е със 143,6 процента повече в сравнение с миналата година. Ситуацията се влошава и от хилядите сирийски бежанци, бягащи от войната, които се прехвърлят от Турция в Гърция, отбелязва изданието.

През 2013 г. Гърция е похарчила над 63 милиона евро за предотвратяване на нелегалната имиграция. От тях само 2,6 милиона са предоставени от европейската агенция за граничен контрол Фронтекс.


Британският вицепремиер Ник Клег ще призове тази седмица за затягане на контрола върху имиграцията от новите страни членки на ЕС, пише в днешния си брой в. "Гардиън". Изданието отбелязва, че това е промяна в позицията на лидера на либералдемократите. Според Клег, докато действа седемгодишният ограничителен режим за имигрантите от новоприетите държави, те не трябва да имат правото да се регистрират като самонаети лица. Освен това той ще настоява страните от ЕС да имат правото "да слагат спирачки" върху имигрантите от новите членки даже и след седемгодишния период, в случай че "започнат да пристигат толкова много хора, че обществото да не може да ги поеме успешно".  

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!