Сигурността в ЕС след гласуваните санкции срещу Русия


ЕС постигна съгласие за икономически санкции срещу Русия. С новите наказателни мерки ще бъдат засегнати фирми за отбрана, петролни компании, банки. А президентите на странинте от Централна и Югоизточна Европа поискаха от НАТО да обърне повече внимание на изтока. Това стана на срещата на държавните глави във Варшава.

Не съм сигурен, че президентът изразява позицията на страната, каза проф. Димитър  Йончев. В момента властта ни е много слаба. Проф. Йончев допълни, че  доста  сме намалили зависимостта от Русия за резервни части. Смята, че новите санкции на ЕС срещу Русия са политически знаци . Но ситуацията с падналия самолет не е изчистена, а санкциите си остават. Може би България ще я  засегне повече в туризма.

  Симеон Николов, директор на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международинте отношения, сме стигнали до краен предел в противопоставянето в Русия.

Обезпокоен съм от това, че САЩ продължиха острия курс. Ясно е, че Украйна се използва като инструмент, като територия, върху която се извършва геополитическия сблъсък между САЩ и Русия. Вчера стана ясно, че се укрепват границите към Молдова, прави се нов ров, има струпване на украински въоръжени сили в района на Крим. Острият дипломатически език, свързан със сваления самолет, също един лош знак. Колкото до санкциите, те не са някакво универсално лекарство. Те само допринасят за още по-голямото изостряне на тази политическа обстановка. Те не могат да заменят политическото решение. А няма никакъв изглед да се спрат въоръжените сблъсъци.
На въпрос дали се променя концепцията за сигурността на ЕС Николов обясни, че има промени. Те протичат в голяма част от света, сигурността придобива други характеристика. Опасенията дали сме изправени пред война- не в класическата си форма няма да има. И на срещата на върха на НАТО през септмври в Уелс трябва да намери решение спорът, който се води в Европа - враг ли е Русия. Досега тя беше стратегически парньор, а искането е вече да бъде формулирано понятието враг.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!