Безплатна правна помощ по проект със Съвета на Европа


Безплатна правна помощ за уязвими групи от хора се предоставя вече девет месеца във Видин по съвместен проект на Института "Отворено общество" и Съвета на Европа. Тук действа и Регионален център за правно консултиране за социално уязвими и маргинализирани групи хора. Правят се и изнесени приемни за консултации, обясни Пламен Стефанов, ръководител на Регионалния център за правно консултиране във Видин и председател на Адвокатската колегия:

"Успяхме да стигнем и до някои кметства в региона, където на място предоставихме безплатни консултации на социално слаби, пенсионери и лица в неравностойно положение. Това е важно за беден регион като този, защото така помагаме и на местните власти, защото проблемите възникват в общините и кметствата понякога."


СнимкаПроектът за безплатно предоставяне на юридически консултации се финансира от Норвежкия финансов механизъм.

"За периода от 2009 до 2014 година Норвежкият финансов механизъм е осигурил финансови средства за 61 проекта в 13 държави. България е петата държава, която с нейните 48 млн. евро участва в тези проекти. Изградени са Национална телефонна линия за правна помощ- 0700 18 250 и два Центъра за правна помощ във Видин и Сливен." - каза Вилма Василева, заместник- председател на Националното бюро за правна помощ.

"Най-честите причини за хората да търсят правни консултации са за проблеми при принудителното изпълнение на финансови задължения като кредити или за обжалване на административни актове, във връзка със социално подпомагане, семейни и наследствени проблеми."- допълни Мария Алкалай, ръководител на проекта.

СнимкаОсновните дейности по проекта са подобряване на системата за юридическа помощ и подготовка на законодателни промени в тази област. В момента тече оценка на изпълнението на проекта и чрез Министерството на правосъдието може да се направят постъпки на ниво Брюксел проектът да бъде удължен и услугата да стане постоянна за нуждаещите се хора.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!