Три европейски държави предлагат възстановяване на мисията на ЕС в Газа

Германия, Франция и Великобритания са предложили подновяване на мисията на Европейския съюз по границата между Египет и Ивицата Газа, за да се подпомогне стабилизирането на палестинската територия. Според германски дипломатически източник тримата външни министри са одобрили възстановяването на операциите на мисията. Тя започна работа през 2005 година, съгласно споразумение между Израел и палестинските власти. Операциите й бяха прекратени преди две години след като ислямисткото движение Хамас взе властта в територията.

Изборите за Европейски парламент през май са отбелязали рекордно ниска избирателна активност. Според ревизираната информация, публикувана на сайта на парламента, до урните са отишли 42,54% от хората. Данните контрастират с изявленията на европейски представители по-рано, които твърдяха, че вотът през пролетта е обърнал тенденцията на все по-малко участие на избирателите. Избирателната активност е смятана от мнозина за лакмус за демократичната легитимност на Европарламента, но процентът на отишлите да гласуват пада постоянно - от 62 на сто  при първия подобен вот през 1979 година, до 43%  преди пет години. Ниският процент ще постави под въпрос представителността на европейския парламент, както и идеята за персонализиране на  кандидат-депутатската кампания.  Увеличение  на гласувалите беше регистрирано в Гърция. Кризата в страната и ограниченията, наложени от международните кредитори, накараха хората масово да отидат пред урните.  Най-големият спад е отбелязан в Ирландия.

Европейската централна банка остави без промяна основната си лихва на рекордно ниско равнище за втори пореден месец. Решението за запазването на лихвата, която е съвсем близо до нулата,  до голяма степен бе очаквано, отчасти защото банката няма голяма възможност за намаляването й. Новината дойде и въпреки данните, че италианската икономика, която е третата по големина в еврозоната, отново е навлязла  в рецесия, а индустриалните поръчки в Германия  отбелязват рязък спад за последните две години и половина. Пазарите очакват да чуят прогнозата на президента на банката Марио Драги за възстановяването на Европа. Не се смята обаче, че той  ще обяви допълнителни стъпки за стимулиране на икономиката, след като през юни представи голям пакет от мерки.Тогава Европейската централна банка намали основната си лихва и предложи още евтини кредити на банките.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!