Шефът на ЕЦБ на извънредна среща с председателя на Еврокомисията

Автор:


До 2020-а година Румъния ще получи от Европейския съюз 23 милиарда евро за различните си оперативни програми. Отделно от това са превидени 8 милиарда за развитие на селските райони и близо 170 милиона за рибарство. Това предвижда одобреното днес от Европейската комисия Споразумение за партньорство с Румъния, което очертава стратегиите и приоритетите при усвояване на средствата.
Очаква се утре Брюксел да даде зелена светлина и на партньорското си споразумение с България.
 
Брутният вътрешен продукт на Италия в периода април-юни се е свил изненадващо за второ поредно тримесечие. Понижението е с 0,2% на тримесечна база при прогнози за повишение с 0,2% и след спад с 0,1% в началото на годината. Това е е ясен знак, че италианската икономика се оказа отново в капана на рецесията, показват предварителни данни на италианската статистика. Третата по големина икономика в еврозоната нарасна с едва 0,1% през последното тримесечие на 2013-а година, измъквайки се за кратко от рецесията, в която беше от средата на 2011-а година.
 
Председателят на Управителния съвет на Европейската централна банка Марио Драги ще проведе извънредна среща в Люксембург с новия президент на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, съобщава агенция Ройтерс. Това става ден преди утрешното редовното заседание на банката, на което се очаква тя да запази без промяна настоящата стимулираща парична и лихвена политика. Срещата на Драги с Юнкер идва на фона на сериозните различия между представителите на отделните страни-членки на еврозоната относно бъдещата политика на Централната банка и пътя на реформите, както и строгите мерки за икономии в региона.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!