На Русия се падат 10 % от общия износ на селскостопанска продукция от ЕС

Прогноза за проблеми, ако не се намери друг пазар


Европейският съюз ще организира следващата седмица среща на равнище експерти за обсъждане на щетите, нанесени от руската
забрана за внос на хранителни продукти.След тази експертна среща е възможно при необходимост да бъде свикана извънредна министерска среща на Съвета на ЕС, стана ясно след среща на европейския комисар за селското стопанство Дачиан Чолош и френския министър на земеделието, хранително-вкусовата промишленост и горите Стефан Льо Фол, съобщи Европейската комисия.
  Еврокомисията трябва да реши и още един проблем - дали да обезщети европейските земеделци от фондовете на ЕС за
пропуснатите им ползи от руските санкции. Франция, която е един от основните земеделски производители в Европа и има изключително влиятелно селскостопанско лоби, е дълбоко обезпокоена от последствията на европейския пазар на селскостопанска продукция.
По данни на европейската статистическа агенция Евростат, на Русия се падат 10 процента от целия износ на земеделска продукция на 28-те страни на ЕС на обща стойност 12 милиарда евро. Ако целият обем на тази продукция остане в Европа, това може да доведе до срив на цените и фалит на някои земеделски стопанства.

 Полският министър на селското стопанство и развитието на селските райони Марек Савицки заяви, че ЕС трябва да финансира
износа на плодове и зеленчуци в страни от Азия и Африка, след като Русия въведе ограничения върху вноса им на своя територия.
Савицки посочи, че Полша иска да продава стоки, които не е възможно да се изнесат за Русия.

Тази продажба ще се ускори, ако ЕС увеличи обема на средствата за транспортиране на продуктите, а също така доплати за износа им, каза Савицки във вечерната програма на полската телевизия.
 Трябва да се разбере, че с транспорта на продукти в Москва или Санкт Петербург няма никакви проблеми, а износа им за Дубай, Алжир, Иран или Виетнам вече е проблем. Смятам, че ЕС трябва да доплати за износа и най-малкото да финансира транспорта, заяви Савицки.Той изтъкна, че ЕС е съумял да предостави 100 милиарда евро помощи за Гърция и следователно може да финансира и непродадените на Русия продукти от целия Европейски съюз.

Тази сума не надвишава 10 милиарда евро, отбеляза той.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!