Сгъваем електрически велосипед скоро ще превземе европейските велоалеи, конкурирайки градския транспорт

"Свръхкомпактен, максимално лек и красив, идеален за нуждите на градския живот". Такъв е велосипедът, разработен по спонсорирания от Европейския съюз изследователски проект "Bike Intermodal".

Според Алесандро Белли, ключов партньор на проекта и основател на start-up компанията "новият модел е вдъхновен от автомобилната промишленост. Всяка отделна част е тествана и рециклируема, а фокусът е върху контрола на качеството, жизненият цикъл на продукта и екологичната целесъобразност".

По думите на  Христо Христов, съветник в отдел "Преса и медии" на представителството на Европейската комисия в България, "сгъваемият електрически велосипед е изключително практичен и удобен в съвременния европейски град." Разработеният нов прототип на електрически велосипед може да се сгъва до големината на куфарче с размери 50 х40х15 см и има тегло едва 7.5 кг. Сгънат велосипедът заема  малко място, лесно може да се транспортира или просто да стои в ъгъла под бюрото, бара или киното.

Освен това ще се предлага в три различни модификации: с мотор, със скорости и като нормален велосипед. По изчисленията на Алесандро Белли, "при максимално оптимизирано производство иновативният велосипед може да струва 800 евро за безмоторен вариант, 1300 евро за електрически велосипед и 500 евро за свръхминимизираната версия с фиксирана скорост". И още нещо: частите на новия сгъваем електрически велосипед 100 % се рециклират. 

Очаква се масовото производство на велосипеда и съответно достигането му до потребителите да стане в края на 2015 - началото на 2016 година.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!