Наташа Берто: Сформирането на новата ЕК може да се отложи, ако има прекалено малко жени


Сформирането и встъпването в длъжност на новата Европейска комисия може да се отложи, ако сред кандидатите за еврокомисари има прекалено малко жени, предупреди Наташа Берто - говорител на избрания за председател на комисията, цитирана от ДПА. Тя  припомни, че Жан-Клод Юнкер многократно е заявявал, че една комисия със само две или три жени няма да бъде легитимна и надеждна и затова той няма да допусне това да се случи. "Ако не се намери решение, може да стане така, че да е нужно повече време за сформиране на комисията", каза в  Брюксел Берто. ДПА припомня, че Жан-Клод Юнкер опита да насърчи държавите-членки да номинират жени, като им обеща те да получат значими портфейли или по-висок ранг. Въпреки това много страни - членки предложиха мъже.

Ясна е позицията и на председателя на Европейския парламент Мартин Шулц  - ако Юнкер предложи за гласуване Комисия, в която жените са недостатъчен брой, тя няма да бъде подкрепена и ще се наложат промени в състава й. Сравнението ще е с комисия "Барозу",  в която девет от 28-те комисари са жени, една от които е върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Катрин Аштън.

Засега само Чехия и Швеция официално са обявили, че номинират жени за еврокомисари. Днес се чака и официалната българска номинация - на сегашния еврокомисар Кристалина Георгиева. Оптимистичният вариант на евроинституциите беше новата Еврокомисия да встъпи в длъжност в началото на ноември. Възможно е обаче това да се проточи с няколко месеца повече и комисията на Юнкер да започне да действа едва от началото на 2015 година, именно заради липсата на достатъчно жени в екипа "Юнкер".

Славея Христова, ръководител на проекта "Повече жени в европейската политика - повече жени през 2014”, който се осъществява паралелно в 14 европейски страни, коментира, че проблемът с малкото предложени жени за следващата Европейска комисия е естествено следствие от резултатите от изборите за Европейски парламент, на които е било регистрирано най - слабото женско представителство от всички избори досега. До този тревожен резултат се е стигнало, въпреки съществуващите Директиви и програми на Европейския съюз, свързани с равнопоставеността на половете, констатира Христова. 

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!