Три формации обжалваха разрешението за строеж на подобект на "Южен поток" край Варна


Три формации обжалваха разрешението за строеж на подобект на "Южен поток" край Варна и предварителното му изпълнение - партия „Зелените“, Реформаторският блок и сдружение "Гражданска лига за България". Такава стъпка трябваше да бъде предприета до петък, за да се блокира началото на строителството на газопровода на българска територия, докато бъдат изчистени спорните въпроси с Европейската комисия. „Зелените“ подготвят и още една, по-подробна жалба относно строителното разрешително, която ще внесат във Върховния административен съд до 19 август.

Кметът на Варна Иван Портних също беше приканен да обжалва решението на бившия министър на регионалното развитие Десислава Терзиева, но вместо това той призова "правителството направи така, че да се спазва европейското законодателство, за да могат и България, и Варна да извлекат максимална полза при евентуалната реализация на проекта "Южен поток".

Експерти смятат, че последните събития могат да доведат до нова реакция от Европейската комисия, а служебният вицепремиер Екатерина Захариева изрази опасения, че целият проект може да бъде спрян от Брюксел.

Енергийният експерт и бивш посланик на България в Русия Илиян Василев и Явор Куюмджиев от БСП, бивш зам.-председател на енергийната комисия в НС, дискутираха аргументите "за" и "против" "Южен поток", както и коректността на последните процедури.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!