ЕС свиква извънредна среща на външните министри, посветена на "катастрофалната ситуация" в Ирак


Европейският съюз свиква извънредна среща на външните  министри, посветена на "катастрофалната ситуация в Ирак", съобщи  ИТАР-ТАСС, цитирайки източник в европейските институции в Брюксел. В момента там се провежда среща на посланиците на 28-те  страни-членки на ЕС. Според същия източник 28-те се съгласили да се проведе среща  на външните им министри, която да разгледа положението в Ирак както в хуманитарен план, така и с оглед на стремителното  напредване на ислямските екстремисти.  На срещата се очаква да бъдат обсъдени два ключови въпроса -  за оказване на хуманитарна помощ на Ирак и за доставки на  оръжие за кюрдските сили, които в момента са главната преграда пред настъплението на джихадистите от "Ислямска държава". Те  вече контролират над една трета от територията на Ирак и четвърт от територията на Сирия. 

Европейският съюз планира да разговаря със страни като Бразилия и Чили и да ги убеди да не заместват европейския селскостопански износ за Русия, съобщиха високопоставени представители. След като Русия забрани вноса на селскостопански продукти от ЕС и САЩ  миналата седмица в отговор на наложените на Москва западни санкции за ролята й в украинската криза, Русия уговаря страните от Латинска Америка, които да заместят забранените за внос стоки. Няколко държави и  търговски групи от Южна Америка обявиха, че мерките, предприети от Москва, могат да им открият възможност за неочаквана печалба.

Бразилия  разреши на около 90 нови завода за месо незабавно да изнасят пилешко, говеждо и свинско за Русия, а Чили може да се възползва в най-голяма степен от руското ембарго върху вноса на европейска риба. Ще разговаряме със страните, които евентуално биха заели мястото ни в износа, за да посочим, че бихме очаквали от тях да не се възползват несправедливо от сегашната ситуация, посочи представител на ЕС на брифинг за ситуацията в Украйна. 

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!