Днес ЕС обсъжда обхвата на руските ограничителни мерки към съюза

В четвъртък, 14-ти август, страните – членки на ЕС ще обсъждат на експертно ниво обхвата на руските ограничителни мерки към Съюза,  разпоредени  от президента Владимир Путин в отговор на наложените от Запада и САЩ икономически санкции на Русия заради неприемливото и политическо поведение спрямо Украйна и Крим.

Отговорът на Москва дойде на  7 август, когато бе спрян вносът на редица групи  хранителни стоки и селскостопанска продукция от ЕС, близо 10 процента от която представлява износ за руски пазар и се  изчислява на  около 11 милиарда евро годишно. ЕК обаче предупреди, че фермерите, пострадали от руските „контра-мерки”, не бива да очакват  незабавни финансови компенсации.

„Все още е твърде рано да се обсъждат конкретни суми, първо трябва да се  анализира  потенциалният ефект” – заяви говорителят на ЕК по селскостопанските въпроси Роджър Уайт.  Как би могло да се разглежда в политически аспект  рязкото противопоставяне  между Запада и Русия – коментира  бившият български посланик в Москва  Илиян Василев.

А какви биха били вероятните последици  от сблъсъка на евросанкциите с руските контрамерки  за българската икономика и родните производители,  анализира експертът от Института по пазарна икономика  Николай  Вълканов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!