България води европейска класация по отрицателен прираст



В началото на годината България оглави тъжната класация на  Евростат по смъртност на населението  и най-висок отрицателен прираст. В европейските страни се развива тенденцията  на бебе-рецесия. Намалява раждаемостта, правителствата на страните си задават въпроса как да се справят с проблема. На ход са демографските изследвания като база, като информация, като предупреждение и медицинските специалисти, които пък посочват причините и пътищата за тяхното преодоляване. Днес започваме разговор за раждаемостта с д-р Антония Григорова. Тя от години прави кампании "Бебе на годината", за да фокусира общественото внимание върху демографските проблеми.

Д-р Григорова посочи два показатели за намаляване на раждаемостта: родилният контингет или броят на жените в репродуктивна възраст. От 2001  година е намалял с 305 хиляди жени. Ако се занимаем с качестгвените параметри - задава ме въпроса - койа ражда. Това са жени в семейна и образователна среда, която предполаа по-ниска здравна култура. Социалнит фактори също са ппичина - нашата система поощрява неинтегрираните групи в общекстнвото и те раждат безконтролтно. Освен това българката ражда в по-късна възраст. А другият показател е тоталният коефициент. Това е броят деца, родени от една жена. Този показател е среден за Европа.

Според проф. Петър Иванов, заместник-председател на Центъра за демографска политика в България няма демографска криза, а демографска катастрофа. България умира, казва той. България е на първо място по изчезване на населението от всички страни в света. 9 промила всяка година. Всички институции се оплитат в лъжите си. В демографията не може да се лъже. Институциите, които си получават заплатата си от властта са заинтересувани да излъжат. Въпросът е за етническата структура на намаляващото българско население. Каква е тази етническа структура- няма данни за това. Истината е много драматична. Няма изход, казва проф. Иванов и вижда още едно правителство, което няма воля да предприеме мерки в демографската политика.  


Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!