Беше ли подготвен ЕС за руския отговор на санкциите


Русия наложи едногодишно ембарго на вноса на храни от 28-те страни-членки на ЕС, а също така и на САЩ, Австралия, Норвегия и Канада. Това са държавите, наложили санкциите н аМосква и тези, които са ги подкрепили. По информация на агенция Ройтерс износът на България на тез истоки за година е около 6,3 милиона долара. Чухме и хора от засегналите браншове, че резултатът ще се изрази и в поевтиняване, защото тук ще влязат евтини стоки от ЕС. Как ще се справят нашите производители и какви ще бъдат техните загуби.
 Мариана Милтенова от Националния съюз на градинарите за очакванията им:

Очакват се сериозни загуби. Първо от това което няма да успеят да изнесат като пресни и свежи плодове и зленчуци. На второ място, плодовете и зеленчуците, които ще влязат в България, натиснати от невъзможността да продават в Русия. Очакваме и понижение на  цените, което вече започна. Ивмаме колеги, които сключиха договори с големи супермаркети- един от договорите е за около 10 милиона долара. За решаване на проблема  тя предлага ограничаване на вноса и субсиидии от държавата.

Според журналиста от "Инвестор БГ" Боян Христов ембаргото не трябваше да е изненада за ЕС. Русия от месеци повтаря, че ще отвърне на санкциите на Запада. След третия пакет санкции, насочени към чувствителни сектори на руската икономика в средата на юли, Москва предупреди, че ще се прицели в земеделския бизнес на ЕС и че ще последват действия в автомобилната, самолетната и корабостроителната индустрии. ЕС обаче се оказа неподготвен за търговска война. Въпреки предупрежденията ЕС изглежда напълно изненадан и възмутен от това, че Русия отвърна на санкциите. Това говори за пълна липса на подготовка за сериозната и опасна игра на санкциите. Обещаната компенсация от „до 400 млн. евро“ не е съвсем адекватна. Русия е вторият по големина пазар за земеделския износ на ЕС, представлявайки 10% от него, равняващи се на 12 млрд. евро годишно. Само френският износ към Русия представлява около 1 млрд. Евро.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!