Европейски стандарти и практики за равнопоставеност на жените и мъжете


Жените в политиката са по-малко от мъжете. И не само  у  нас.  Световните лидерки, които бихме могли да изброим, без  да се замисляме, също не са много. Маргарет Татчър,  Ангела Меркел, Хилари Клинтън, Юлия Тимошенко.
Темата за участието на жените в политиката занимава ЕС отдавна.

Дисбалансът между по-високото участие на жени в Европейския парламент и тяхното по-слабо участие на ниво национални парламенти буди много въпроси.
Дали жените в българската политика са равнопоставени на мъжете?

Илияна  Стойчева - нацинален координатор на европейското женско лоби смята, че особено ясно личи недостатъчното представителство  в политиката - при взимаме на решения. Легитимността на демокрацията е под въпрос. Много причини има. Живеем в свят на стереотипи. Мъжете са решителните, знаещите, жената е на пръв поглед равнопоставена.. Успехите винаги ги поставяме  в колоната на мъжете. Световни международни организации доказват, че по-голямото участие на жените в политиката може да доведе до намаляване на корупцията.. Жените взимат по-балансирани решения. Защото отчитат нуждите на всички. Нужни са 50 години, за да се достигне баланс. Консервативните партии изоставят в сравнение с център и ляво./

Според Ангелин Василев от София зависи от човек и какви качества има, а не дали е мъж или жена. Аврам Аврамов от Пловдив е на мнение, че стимулирането на участието на жените в политиката е, за д асе въведе по-бързо нов световен ред. Георгиев от София обясни, че в неговото семейство, независимо, че той е "глава" управлява жена му и това внася ред, спокойствие. В едно семейство, когато жената е на мястото си и бюджетът, и възпитанието на децата, и всичко върви по-добре, казва той. А Чавдар Сивов припомни, че в Норвегия, напирмер повече от 50 процента от депутатите в национланото събрание са жени. Но нашите политици не възприемат чуждия опит.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!