В ЕС се надяват на ограничено влияние на руските забрани за внос на земеделска продукция


Европейският съюз не трябва да драматизира ситуацията с руското ембарго, смята  германският министър на земеделието Кристиан Шмид. Според него руските забрани ще имат „доста ограничено влияние” върху европейския селскостопански пазар, а Русия няма да издържи дълго на собственото си ембарго за внос на земеделска продукция от страните от ЕС, съобщава Deutsche Welle.
В Русия нивото на самоосигуряването със земеделски храни не превишава 60%. Например, страната не може да реши сама въпроса с недостига на млечна продукция, аргументира се министърът. Шмид определи като преждевременни исканията за финансови компенсации за сектора, но не изключи помощи при спешни ситуации, като се преценява за всеки конкретен случай.
Германският земеделски министър планира да обсъди въпроса със своите колеги от Франция и Полша - две от страните-членки с най-развит аграрен сектор.

Целта в Украйна остава да бъде издействано прекратяване на огъня и да бъдат избегнати нови жертви, заяви след края на четиристранната среща за бившата съветска република в Берлин германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер, цитиран от световните агенции.

Дискусията ни бе трудна, призна Щайнмайер. В същото време той изрази надежда, че е бил постигнат напредък по определени точки, без да уточни по кои.  Преговорите, в които участваха външните министри на Германия, Франция, Русия и Украйна, продължиха 5 часа.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!