Европейска кампания за безопасност на движението по пътищата


Във всичките 28 страни от Европейския съюз днес започна операция за контролиране на скоростта по пътищата, съобщи Европейската организация на пътната полиция, която координира акцията. До 24 август, по пътищата на Съюза ще има скрити мобилни радари, включително в държавите, където постоянните радари са обозначени със специални пътни знаци. Тази година контролът обхваща не само скоростните магистрали с ограничения до 120 или 130 километра, но и по-малките шосета, както и улиците в селищата.Според президента на Европейската пътна полиция Коан Рикур, до 2020 година трябва да се намалят двойно случаите на каране с превишена скорост. Значително превишената скорост е причина за една трета от катастрофите в които има загинали или тежко ранени, отчита той.
   Европейската полиция смята да осъществява подобна операция всяка година. За пръв път акция от този тип бе проведена през август 2013 г. Тогава за една седмица в Европа бяха наложени милион и половина глоби на обща стойност над 100 милиона евро.


   През лятото, круизите поскъпват с около 14%. Очаква се 2014 да бъде рекордна година за круиз индустрията.
Европейската комисия съобщи, че, финансирани от Европейския съюз, научни изследвания търсят решение на по-лесната и по-безопасна евакуация при злополуки с големи пътнически кораби. Предлагат се и нови стандарти при проектирането на кораби. Тези изследвания са предизвикани от засиления интерес на многото европейци, които, за лятната си почивка, избират пътешествие с туристически кораб или дестинации, до които се стига с ферибот. Участниците в проекта „Линкей“ са разработили новаторски безжични електронни етикети за спасителните жилетки, за да може лесно да се установи местоположението на хората във вътрешността на кораба в случай на евакуация. Изследователите са разработили и радарно устройство, което открива точното местоположение на пътници, паднали във водата. В начинанието участват 15 организации от Германия, Гърция, Италия, Испания, Кипър, Обединеното кралство и Швейцария.
   През 2012 г. приключи проект с проектантски решения, намаляващи с 20 на сто вероятността корабите да потънат след засядане или сблъсък за близо 3 милиона евро. В него са участвали девет държави с координатор Гърция.
   Двата проекта са финансирани по вече приключилия програмен период, а по новата програма „Хоризонт 2020“ се очаква да продължи финансирането на такива научни разработки.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!