ЕС търси механизми за компенсиране на земеделските производители

125 млн. евро отпуска Европейската комисия на селскостопанските производители, пострадали от руското ембарго. Помощта ще е насочена към един от най-важните сектори на земеделието и земеделската политика на ЕС.

По думите на евродепутата Мария Габриел, това е само една от мерките на ЕК на този етап.

Очаква се най-голяма финасова помощ да получат Полша, Литва, Белгия и Холандия, които са едни най-големите доставчици към Русия на нетрайни плодове и зеленчуци.  Субсидията ще бъде официално одобрена до няколко седмици и ще бъде прилагана със задна дата.

Мария Габриер подчерта още, че чрез финансовата помощ, отпусната от ЕК, ще се изкупува част от земеделската продукция с цел предотвратяване спад на цените на плодовете и зеленчуците.

По думите й обаче, освен раздаването на земеделската продукция  в детски и благотворителни организации, трябва да се намерят алтернативни пазари за плодовете и зеленчуците от ЕС, които не подлежат на продължително съхранение в хладилни складове.

По повод компенсациите, които могат да получат производители,  евродепутатът Мария Габриел коментира, че помощта за тях ще е  в размер между 50 и 100%.

По думите й, ясната позиция на ЕК е всички страни – членки да бъдат третирани по един и същ начин по отношение на субсидиите, които могат да получат и в това се състои важността на решението на комисията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!