Европа обмисля мерки за справяне с руския отговор на санкциите


Европейските институции и политическите представители на страните членки съкратиха лятната си ваканция тази седмица с поредица от извънредни срещи, за да се справят с икономическите трудности от търговската война с Русия, породена от санкциите заради украинската криза. Това е и темата на рубриката ни европейско събитие на седмицата в рамките на Евранет+.

Комисарят по земеделие и развитие на селските райони Дачиан Чолош заяви след експертна среща вчера сутринта, че е готов да предложи широкомащабни мерки за стабилизиране на пазара.

В отговор на санкциите, които ЕС наложи на Русия заради анексирането на Крим и умишленото подпомагане на сепарастистите в Източна Украйна, Москва наложи забрана за вноса на европейски плодове и зеленчуци.

Земеделските министри на множество държави-членки, включително България, спешно призоваха евро-бюрократите за мерки в защита на фермерите, чийто износ за Русия ще пострада.

Общата селскостопанска политика на съюза предвижда фонд от 420 милиона евро за компенсиране на земеделците при различни кризи. Говорителят на комисията Роджър Уайт уточни:
Нетрайните зеленчуци са секторът, където мерките са най-необходими. Сега е сезонът на тези продукти, но внезапно тяхната продажба стана невъзможна, без да има време за алтернативни пазари. Еврокомисията потвърждава, че ще предприеме спешни мерки за производителите на нетрайни зеленчуци - те ще се отнасят за стоки като краставици, домати, чушки, гъби. Но ще анализираме всички земеделски сектори и няма да се поколебаем да предприемем съответните действия, според развитието на пазара.
Селскостопанската продукция, която Евросъюзът е продал в Русия за миналата година, е била на стойност 11,3 милиарда евро. Брюксел още изчислява какви ще са реалните загуби от руското ответно ембарго сега, но забраната за внос засяга сектори на стойност около 5 милиарда. Все пак, това е едва 10 на сто от общия износ в чужбина. Но някои държави и земеделци ще пострадат повече от други. Това важи например за селското стопанство не само у нас, но и в съседна Гърция, която се бори за излицане от дълбоката икономическа криза, отбелязва Христос Гианакакис, председател на един от земеделските синдикати:

60 процента от нашите праскови отиваха за руския пазар. Изнасяме и половината от продукцията на киви. А 90 на сто от Ягодите също обикновено изнасяме в Русия. Виждате, че за нас това е основния пазар.
Премиерът на Словакия Роберт Фицо дори критикува решението на Евросъюза да се конфронтира с Русия чрез санкции. Той ги определи като безсмислени и допълни, че те само ще навредят на европейския икономически растеж.

В политиката на това му се казва сам да се простреляш в крака, добави унгарският премиер Виктор Орбан.
Други обаче, като министър-председателят на Естония, чиято страна не е така засегната, заявиха, че най-големият губещ ще бъдат руските потребители, които ще купуват стоката на по-високи цени.
На фона на задълбочаващия се конфликт между Евросъюза и Русия заради Украйна, тази седмица евростат излезе с неприятни данни. Ръстът на икономиката в 18-членната еврозона за второто тримесечие на годината е равен на нула. 

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!