ЕК прие нова стратегия за управление на митниците


Европейският съюз осъди обезглавяването на амерканския журналист Джеймс Фоли от ислямски джихадисти.  "Този брутален акт, както и много други случаи на нарушаване на човешките права, извършвани от "Ислямска държава", брутално отхвърлят универсално признати ценности и права като свободата на словото, заради които Фоли рискува живота си няколко пъти", заяви Себастиан Брабант, говорител на еврокомисаря по външната политика. "Тези форми на тероризъм представляват една от най-сериозните заплахи за международния мир и сигурност и Европейският съюз е по-решен от когато и да било да подкрепи световните усилия за борба срещу тероризма", добави той.

Младежите от Европа са по-зле информирани за действията и риска от наркотиците днес, отколкото преди няколко години. Според ново проучване на "Евробарометър", 29 на сто от анкетираните заявяват, че изобщо не са били осведомени през миналата година за действията и риска на легалните субстанции, които имат сходно на наркотиците действие. Според същото допитване, броят на младежите, които употребяват такива субстанции, се е увеличил на 8 на сто спрямо 5 на сто през 2011-та година. В анкетата са участвали повече от 13 000 граждани на ЕС на възраст между 15 и 24 години.

Европейската комисия прие нова стратегия за подобряване на рисковете за управление на митниците, заедно с подробен план за действие. Чрез нея ще бъде направен опит митниците да бъдат по-тясно свързани помежду си, по-ефективни, в т.ч. и от гледна точка на разходите при идентифицирането на рисковете при доставките от различните вериги. Планът за действие поставя специфични мерки, с които тези цели да бъдат достигнати, както и ясни срокове за това.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!