ЕК представя мерки за противодействие срещу руското ембарго


Европейските подземни хранилища за втората десетдневка на август са запълнени с над 2 и половина милиарда кубични метра газ. Данните са на Асоциацията на европейските оператори на подземни газови хранилища. Така те вече са  запълнени над 85 процента спрямо 79 и половина на сто в началото на месеца. Според данните най-голям обем газ през август е бил зареден в подземните хранилища на Германия, следват Франция и Италия.

Гърция се опасява, че още четири нейни земеделски стоки могат да попаднат под ударите на руското ембарго. Става дума за ябълки, киви, портокали и ягоди. Износът на гръцките праскови и нектарини вече пострада от ограниченията, наложени от Москва на европейските страни в отговор на санкциите на евросъюза заради Украйна.  По данни на съюза на износителите Гърция доставя на руския пазар киви за над 25 млн. евро, праскови - за малко под тази сума, а износът на пресни ягоди е за 23 и половина милиона евро. Днес Европейската комисия  представя пред експерти мерки в подкрепа на производителите на плодове и зеленчуци, целящи да се стабилизира ситуацията на европейския пазар последвала руското ембарго.

Близо 270 хиляди студенти от цяла Европа са участвали в програма за обмен "Еразъм" през 2012 - 2013 г. Това е рекорд в 27-годишна история на програмата, съобщават от сайта на Европейската комисия. „Еразъм“ дава възможност на студенти да прекарат до една година в друга държава - за обучение или за стаж в предприятие. Студентите са освободени от плащането на такси, а освен това им се отпуска стипендия, подпомагаща покриването на техните разноски в чужбина. Освен за студенти, „Еразъм“ предоставя възможности и за научни работници и бизнесмени да пътуват в чужбина за преподаване или обучение за период до 6 седмици.Най-популярните дестинации за обучение са били Испания, Германия и Франция. Великобритания пък е предпочитано място за учебни стажове в предприятия. В момента около 10% от студентите в ЕС учат в чужбина, като целта е техният брой да се удвои до 2020 година.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!