Приключи регионален проект за превенция на домашното насилие


 Според проучване на Европейската агенция за основните права 28% от жените в България са били жертви на физическо или сексуално насилие в определен момент от живота си. Най-висок е делът на пострадалите жени в Дания (52%), Финландия (47%), Швеция (46%), Холандия (45%), Франция и Великобритания (44%). За радост тази класация не я оглавяваме. Случаите на домашно насилие не винаги стигат до полицията и съда, но изследването показва, че една трета от жените в ЕС са били жертви на посегателства. Европейският парламент настоява за конкретни мерки и на национално ниво.

В България приключи проект за превенция на домашното насилие в 17 общини от регионите Кърджали и Смолян. Какъв беше интересът към тази кампания?

Диана Георгиева - експерт по проекта разясни:

До този момент проблемът с насилието не е бил сериозно разглеждан в общините, в които работи проектът, казва Диана Георгиева. Хората не смеят да говорят за него. Затова и интересът към проекта беше голям. В малките общини хората се познават, те са в родинниски отношения и все още проблемът с домашното насилие не се разпознава. Когато хората са жертва на домашно насилие смятат, че те са причината, че те са го предизвикали. Те не знаят към кого да се обърнат. И от двете категории има интерес - на жертвите показахме ,че те имат права, а на останалите дадохме възможност да се замислят какво причинява и тяхната реакция. Най-големият проблем според Георгиева е, че не се говори за насилието.

 Слушателите на "Хоризонт" коментираха темата. Според Иван Байчев от Шумен някога съпругата е била толкова подчинена, че не се стигало до развод, защото това се е смятало за нещо срамно и тя е търпяла. При децата, когато е имало бой, това се е смятало за възпитание. Отдавна трябваше да се въведе вероучението в училище, смята той. Хари Харамбов се съгласи, че се смесват нещата с покорството, подчинението, уважението. Основна и важна сентенция е , че насилието ражда насилие. Едно дете, което е виждало в детството си само насилие, трудно би могло да не насилва, даже и като акт на избиване на комплекс. Не съм привърженик на тезата, че всичко в едно осемейство трябва да остава вътре в него, защото това не спомага за преодоляване на насилието, каза той. 

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!