Кристин Лагард: Германия трябва да играе по-голяма роля във възстановяването на Европа

Германия трябва да играе по-голяма роля в икономическото възстановяване на Европа,  каза в интервю за швейцарска телевизия директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард:
Смятам, че е много важно  Германия да участва интензивно в оздравяването на Европа. Тя има средствата за това. Виждаме, че при преговорите между търговските и синдикалните организации за нивото на заплатите има място за маневри. Да се надяваме, че тези действия ще се засилват и ще помогнат за задвижването на възстановяването.
От началото на кризата в еврозоната през 2010 година Германия е критикувана, че не използва позицията  си на най-голяма икономика, за да помогне за засилване на растежа и по този начин оставя партньорите си сами да се справят със затрудненията.
Кристин Лагард посочи, че през последните три години в Европа е имало силно затягане в бюджетната сфера, което за щастие, в последно време отслабва.

След няколко десетилетия централизираното производство на енергия от твърдо гориво може да се превърне в минало за Европа. Това посочва в свой доклад една от големите банки в света. Според нея засилването на използването на слънцето, развитието на технологиите за производство на батерии и електрически автомобили са трите фактора, които ще доведат до това.  Предполага се, че повратната точка ще настъпи някъде около 2020 година. Тогава инвестицията в домашна система за производство на енергия от слънцето, някакъв вид батерии за съхранението й и електромобил ще се изплатят на средния европеец за срок от шест до осем години. Това ще се случи дори без правителствени субсидии за производството на енергия  от соларните централи. По този начин домакинствата ще бъдат окуражени  да се откажат от обичайния модел за задоволяване на енергийните си нужди.  Според доклада не всички традиционни централи ще изчезнат до 2025 година, но  голяма част от тези, които ще бъдат затворени поради изтичане срока им на експлоатация няма да бъдат заменени с други. Банката смята, че за да оцелеят, предприятията трябва да се фокусират върху умни мрежи за дистрибуция с цел по-доброто управление на търсенето при засилена децентрализация на енергийната система.

Около половин милион евро за четири месеца работа - по толкова ще получат четиримата временни еврокомисари, съобщава германското списание "Шпигел". Мартин Райшертс от Люксембург, полякът Яцек Доминик, италианецът Фердинандо Нели Ферочи и финландецът Юрки Катайнен ще взимат  по около 24 хиляди евро месечно само от заплати. Към тях се прибавят и пари за други разходи и обезщетения.
Четиримата ще работят до началото на ноември, когато ще започне да действа новият състав на Еврокомисията. Те трябваше да заемат мястото на еврокомисари за кратко, тъй като тъй като досегашните бяха избрани за евродепутати на изборите през май. 

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!