Българската позиция по проекта "Южен поток" в контеста на европейската политика



Проектът "Южен поток" беше спрян от бившия премиер Пламен Орешарски през юни, работата по него обаче продължи и преди дни БЕХ наля 191 милиона лева в проекта, въпреки забраната на служебния министър. Към новините около проекта се добавиха и  тези от съседните страни, които започнаха да мислят варианти как да се включат в проекта, ако България се откаже. Неяснотите около категоричноста на ЕК по отношение на този проект също продължават.

Възможно ли е "Газпром" да промени трасето на газопровода "Южен поток" след блокирнето на проекта от страна на София?Какво смятат специалистите? Гръцките медии,позовавайки се на експерти в Атина смятата,че това е възможно.
Според гръцките кореспонденти от руската столица има резервен план,ако не се реализира проектът през България.Тогава трасето на "Южен поток" ще минава пред Турция и Гърция към Италия и Австрия.Информацията се приема като възможна,но при условия че гръцкото правителство са съгласи да участвува в такъв проект, но експертите допълват,че до такова споразумение  с Брюксел ще се стигне трудно.
Сръбски издания също цитират руски наблюдатели, според които ако България накрая се откаже от изграждането на "Южен поток", този газопровод би могъл по съвсем друго трасе напълно да заобиколи Сърбия.
"Газпром" всъщност има план Б в случай, че България продължи да спъва изграждането  на газопровода "Южен поток", отбелязва сръбският вестник "Политика" и допълва, че според този вариант газопроводът би могъл да промени трасето си вместо да минава през България и Австрия - през Турция и Гърция. Този вариант,обаче, би бил използван в краен случай, защото при него трасето е по-дълго и би пропуснало страни като Сърбия и Унгария,което за тях е недопустимо, пише белградското издание.
Източникът на "Политика ", близък до правителството, смята, че България сега има много по-големи проблеми от това да се занимава с "Южен поток" и че страната няма толкова лесно да се откаже ог първоначалното трасе, тъй като България е главният център на руско-европейския газопровод

Гроздан Караджов, член на гражданския съвет на Реформаторския блок акцентира върху факта,че "Южен поток" е тест за поколения правителства у нас,включително и за служебното. На фона на украинската криза очевидно позицията на ЕК еволюира заради нарушения баланс на сигурността в Европа. Позицията на Гроздан Караджов е, че  ако проектът не съответства на правилата на ЕС и при условие, че се наливат 191 мил.увеличение на капитала, това е въпрос на разследване на длъжностните лица, които трябва да понесат съответната вина.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!