Състезанието за председател на Европейския съвет изправи Доналд Туск срещ Хеле Торнинг-Шмит

| обновено на 01.09.14 в 17:24


Състезанието за последната останала високопоставена длъжност в Европейския съюз изправи един срещу друг мъж дясноцентрист, подкрепян от по-новите страни-членки на Европейския съюз, срещу жена лявоцентристка, подкрепяна от финансово разсъдливия европейски Север, пише “Financial Times”.
Близостта в подкрепата за полския премиер Доналд Туск, смятан за фаворит и датчанката Хеле Торнинг-Шмит, подкрепяна от Берлин и Лондон, предизвика множество телефонни разговори.
Туск не владее добре нито английски, нито френски език, което поражда опасения, че той няма да е способен да постигне консенсус между 28-те лидери на Евросъюза по време на разгорещени дебати.
Торнинг-Шмит, която владее гладко и английски и френски език, би била първата жена, която заема председателски пост в Европейския съюз и е фаворит на Дейвид Камерън и Ангела Меркел.

Германският канцлер Ангела Меркел каза, че на срещата на върха на Европейския съюз в събота ще се обсъди възможността за нови санкции срещу Русия, след като се появиха информации за навлизането на значителен брой  руски войници в Украйна и за настъпление на проруските сепаратисти, предаде Ройтерс.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!