Барозу: Спиралата на санкциите не е в интерес нито на Русия, нито на ЕС


Европейският съюз заплаши Русия, че ще й наложи нови търговски санкции, ако Москва не промени позицията си спрямо Украйна, но заради сериозните различия между европейските лидери на срещата им в Брюксел остава неясно кога може да стане това.  Липсата на консенсус е заради безпокойството на отделни страни - членки за отражението на санкциите върху техните собствени икономики. Нов списък със санкции се чака до края на седмицата. 

Решението за приемането им ще бъде взето в зависимост от хода на събитията в Източна Украйна, каза председателят на Европейския съвет Херман ван  Ромпой, като добави, че Европейският съюз иска от Русия да „изтегли военните си сили” от Украйна. 

Според европейски източник,  германският канцлер Ангела Меркел иска Европейският съюз  да е готов за приемане на санкции още утре,  преди срещата на високо ниво на НАТО в Уелс. Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу предупреди, че спиралата на санкциите и контрасанкциите може да доведе до достигане на точка, от която няма връщане назад и това няма да е в интерес нито на Русия, нито на ЕС.

Ден след номинацията си за върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността  Федерика Могерини заяви, че политиката на руския президент Владимир Путин по украинския въпрос е довела до икономическите санкции, които вредят на собствения му народ. В първото си интервю след номинацията в събота, Могерини заяви за "Кориере дела сера", че санкциите остават инструмент за постигане на дипломатическо уреждане на конфликта в Украйна.

Работата е там, че както и да повлияят санкциите на руската икономика, те ще променят рационалното поведение на политическото ръководство. В момента Кремъл действа срещу интереса на своя народ, каза тя. 

Европейската комисия вече работи по предложение за нови санкции на срещу Русия. Те ще бъдат представени тази седмица, съобщи говорителката на ЕК Пия Хансен.

Коментарът по темата е на Аделина Марини, основател и главен редактор на  еuinside.eu.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!