Изборът на Доналд Туск за председател на Европейския съвет се коментира като оценка за ролята на Полша в ЕС


Полският премиер Доналд Туск ще е новият председател на Европейския съвет, а италианският външен министър Федерика Могерини - върховен представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността. За това се договориха европейските лидери на извънреден съвет в Брюксел и успокоиха притесненията, че комисията „Юнкер“ може и да не поеме функциите си на 1 ноември.

Въпросителните бяха около кандидатурата на Могерини, която беше блокирана на 16 юли от източноевропейски страни - членки, които я обвиниха в некомпетентност и твърде меки позиции спрямо Русия. Фактът, че в събота тя успя да получи мястото на Катрин Аштън, беше обяснен от дипломати с това, че по време на последните срещи на външните министри тя имала по-остри изказвания срещу Русия и с интензивното лобиране за нея от страна на италианския премиер Матео Ренци.

Изборът на Доналд Туск на престижната европозиция се коментира като победа за  десетте бивши комунистически страни от Централна и Източна Европа - днес членки на Европейския съюз, но и за Полша, която се утвърждава  като важен фактор в 28-членния съюз редом със страните  - основателки  Франция и Германия.

Според евродепутата от  Група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Илияна Йотова, изборът на европейските лидери за следващ председател на Европейския съвет и на следващ върховен представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността е обнадеждаващ. Тя оцени високо намерението на Жан Клод Юнкер да сформира една работеща Европейска комисия, която да отразява сложните политически и географски европейски баланси.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!