Сценарий за санкциите ЕС - Русия вещае студена зима за Европа


Ако украинската криза ескалира, Германия ще може да издържи до пет месеца без руски газ. Други държави-членки на Европейския съюз обаче ще издържат много по-малко. Това стана ясно от симулация на кризисна ситуация, описана от германското издание Der Spiegel.

В продължение на няколко седмици Институтът по енергетика и икономика към Университета в Кьолн развиваше следния краен кризисен сценарий:

През есента на 2014 г. спорът около източната част на Украйна силно се задълбочава. ЕС и Русия се надпреварват да въвеждат все по-строги санкции, докато най-накрая, през ноември, руският президент стига до крайност и врътва кранчето с газа за Европа. Целият континент го заплашва една студена зима. Засега това е едно изцяло теоретично изследване. Но то вече не звучи толкова пресилено, тъй като руските войски започнаха да проникват в източната част на Украйна, а Русия започна изграждането на газопровод до Китай, пише Der Spiegel. 

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън предупреди европейските лидери, че да се преговаря с Владимир Путин по отношение на Украйна е също толкова погрешно, колкото е било да се преговаря с Адолф Хитлер в навечерието на Втората световна война, пише “Guardian”. По време на разгорещен дебат относно украинската криза, проведен на закрити врати в Брюксел, британският премиер е заявил, че Путин трябва да бъде спрян, за да не превземе цяла Украйна. От „Даунинг стрийт” отказаха да потвърдят думите на Камерън, но и не оспорват репортажа.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!