Чехия с резерви към втвърдяването на санкциите на ЕС към Русия


Чехия си запазва правото да повдигне възражения по предвиденото втвърдяване на санкциите на ЕС срещу Русия, заяви премиерът Бохуслав Соботка. 

Бихме искали да постигнем промяна на условията за прилагане  на санкциите, за да засегнат възможно най-малко износа на чешки металообработващи машини за Русия, заяви Соботка след заседание на правителството. Очаква се преговорите по финализиране на санкциите да  се състоят в четвъртък и петък в Брюксел.
При взимането на решение Европейската комисия ще вземе предвид последните резултати от преговорите между президентите на Русия и Украйна, Владимир Путин и Петро Порошенко.

Иран иска да развие отношенията си с ЕС след номинирането на италианския външен министър Федерика Могерини за  върховен европейски представител за външната политика, заяви иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф след среща с италианския дипломат номер едно в Рим. Едно от предизвикателствата пред Могерини ще бъде да постигне напредък на преговорите по иранската ядрена програма, които до 24 ноември трябва да доведат до всеобхватно споразумение с Техеран относно иранските ядрени амбиции.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!