ЕК търси нови пазари, за да компенсира загубите от руското ембарго


Еврокомисарят по въпросите на търговията Карел де Гухт обяви, че ЕС обмисля да компенсира производителите на храни, които са засегнати от ограниченията, наложени от Русия в отговор на европейските санкции, заради украинската криза. Пред бизнес лидери в Кипър, де Гухт каза, че за да намали негативните последици за производителите, ЕК търси нови пазари за европейската продукция, а ако това не е достатъчно, може спешно да отпусне финансови компенсации. Ограниченията, наложени от Москва, може да струват на производителите в Европа 5 млрд. евро. Русия е вторият по големина пазар за европейски храни след САЩ. Карел де Гухт съобщи, че следващата седмица ще поиска още по-широко отваряне на американския пазар за европейски стоки.

Строгите санкции срещу Русия влияят неблагоприятно на икономиката на Словения, предупреди председателят на Търговската камара на страната Алеш Чантарути. Словенският износ за Русия през първите пет месеца на тази година е намалял с 13%. В парично изражение до края на годината щетите могат да достигнат 200 милиона долара. Според Алеш Чантарути, ако ЕС засили санкциите срещу Русия, Москва може да отговори, което ще доведе до сериозни последствия. Чантарути отбеляза, че засега най-засегнат е селскостопанският сектор на Словения, но последващи санкции могат да повлияят на фармацевтичната индустрия и технологиите.

Шестте световни сили и Иран ще се съберат за поредния кръг от преговорите за иранската ядрена програма на 18 септември в Ню Йорк, съобщи говорител на ръководителя на европейската дипломация Катрин Аштън. Преговорите ще бъдат предшествани от срещи на равнище политически директори на 11 септември. Иран и шестте сили (петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия) са определили срок до 24 ноември да подпишат споразумение, гарантиращо мирния характер на ядрената програма на Ислямската република и определящо мерките за контрол от международната общност.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!