Изборът на Доналд Туск - признание за източноевропейските страни


Германският депутат от Европейската народна партия и председател на комисията по външна политика в Европейския парламент Елмар Брок изрази задоволство от избора на Доналд Туск за председател на Европейския съвет като знак към източноевропейските страни, че Общността израства с новите страни-членки. На журналистически въпрос дали е съгласен с избраната за външен министър на ОБщността Федерика Могерини, че Русия вече не е партньор на Европейския съюз, Елмар Брок отговори:
Права е. Ако някой напада европейска страна, не може да е партньор. Надяваме се, че лидерите в Москва ще се върнат към здравия разум и ще намерят дипломатически решения, защото е в наш и в техен интерес да си сътрудничим. Разбира се, свободата на Украина е най-важна. Анексирането на част от друга държава е нарушение на международните закони, както се случи в Крим и както сега става в Източна Украина. Дестабилизирането на региона чрез военна сила е неразумно. Надявам се да разберат, че цената за Русия също ще е прекалено висока и че ще е по-добре да се намери разумно и мирно решение. Смятам, че обвързаността на Европейския съюз с украина е ясно. Започването на война с Русия обаче е въпрос за НАТО и би означавало началото на световна война. Даваме си сметка, че 1000 години след Първата световна война, трябва да отбягваме механизмите, водещи автоматично до война. Затова трябва да положим всички усилия да намерим дипломатическо решение без военни средства, но с болезнени икономически санкции.

Председателят на комисията за външна политика в европейския парламент казва още в интервю за парламентарния телевизионен канал, че в следващите седмици санкциите предстои да бъдат обсъждани.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!