Експерти от ЕК са в България за срещи по Механизма за сътрудничество и проверка


  Мисия от експерти на ЕК пристига в България, за да се срещне с представители на съдебната власт и МВР с цел подготовка на предстоящия през януари 2015 г. доклад за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка. Тези срещи се провеждат редовно няколко месеца преди доклада и обикновено не са публични. Експертите ще разговарят със служебния министър на правосъдието Христо Иванов, с главният прокурор Сотир Цацаров, с представители на Висшия съдебен съвет и т.н.
    Соня Найденова, представляващ ВСС, изброява в интервю направеното по конкретните препоръки от предишния доклад на ЕК. По повечето теми тя отчита напредък и дава примери с отделни документи и процедури.

На въпрос за опасенията на неправителствения сектор по повод избора на председател на ВКС и ефективността на Гражданския съвет към ВСС Соня Найденова отговаря, че проблемите няма да бъдат скривани пред европейските експерти, но направеното е достатъчно убедително, за да се покаже, че България въвежда изискваните правила за прозачност и независимост.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!