ЕС ще изчака с прилагането на новите санкции срещу Русия



Дълбоката зависимост на Европа от руските доставки на газ може да бъде намалена с една трета, ако лидерите от ЕС поставят по-голям приоритет върху енергийната ефективност, твърди британски мозъчен тръст, цитиран от вестник "Гардиън".
Европейският съюз внася около една трета от потребявания от него газ от Руската федерация и половината от това количество тече през Украйна, припомня Институтът за обществени и политически изследвания. Само 15 процента от "синьото гориво" за Великобритания идва от Русия, но шест от страните от ЕС, които са най-близо до руската граница, са напълно зависими от Москва, което поражда опасения от газова криза тази зима, предупреждава британският мозъчен тръст. Това са България, Естония, Финландия, Словакия, Латвия и Литва, които Европейската комисия смята за 100 процента зависими от Русия за снабдяването си с газ.

Вчера ЕС прие нови санкции срещу Русия, но обяви, че ще изчака няколко дни с прилагането им, за да даде шанс на прекратяването на огъня в Украйна. Според дипломатически източници, цитирани от "Гардиън", новите наказателни мерки са насочени към ограничаване на възможностите на руските държавни петролни компании "Роснефт" и "Транснефт", както и на петролното подразделение на Газпром, да набират средства.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!