Трансграничен проект за развитие на туризма във Видин

Автор:


Успешно изпълнение на трансграничния проект "TRANSDANUBE - Устойчив Транспорт и Туризъм по поречието на река Дунав" отчетоха от областната администрация във Видин- един от партньорите по проекта. TRANSDANUBE е международен проект с 14 финансови партньора от 6 страни и повече от 35 свързани стратегически партньори и наблюдатели. Общият бюджет е 2 371 000 евро, от които за областната администрация за Видин са малко над 140 000 евро.

Основна цел на начинанието, което стартира през есента на 2012 г., е да се подобри състоянието на достъпност и качеството на транспортните услуги в Югоизточна Европа, които са основна пречка за бъдещо икономическо развитие и растеж в региона на река Дунав. Това каза Десислава Обретенова, експерт от областна администрация Видин:

Снимка"В партньорство сме с най-силните организации по поречието на река Дунав, които работят за развитието на туризма, те са основоположниците и причината да бъде създадена Дунавската стратегия. Водещ партньор е Агенцията за опазване на околната среда на Австрия. Извършен е анализ на транспортната и туристическата система в област Видин и разработен регионален план за действие, разработени са транспортни оферти. Направена и интерактивна карта от Дунавското бюро в Улм с 18 000 туристически атракции и около 52 800 обекта- автобусни спирки, пристанища, ж.п. гари и пешеходни алеи."

Разработена е схема "едно билетче"- може да се ползва комбиниран транспорт- влак и кораб, да се посещават атракциите в региона, а при желание - да се ползва и колело. През региона на Видин преминава транспортен коридор Евровело 6, одобрен от Европейската комисия.

След изпълнението на проекта би трябвало ефектът от него да бъде следният- да се увеличат приходите в транспортната сфера в област Видин с около 5%, а в туризма с 10% повече на годишна база.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!