Важни ресори в Еврокомисията за новите членки на ЕС

Автор:


Трите най-големи държави в Европейския съюз - Германия, Франция и Великобритания, получиха ключови икономически постове в новата Европейска комисия. Французинът Пиер Московиси ще бъде комисар за икономическата и валутната политика, британецът Джонатан Хил ще отговаря за финансовите услуги и капиталовите пазари, а германецът Гюнтер Йотингер - за дигиталната икономика. Важни ресори получават и представители на новите страни-членки. Регионалната политика, за която са предназначени едни от най-голмите суми от еврофондовете, е поверена на румънския еврокомисар, а новият ресор "Енергиен съюз" се поема от представителя на Словения.
 
Сегашният еврокомисар за търговията Карл де Гухт призова САЩ да започнат износ на петрол и газ за Европа във връзка с геополитическата ситуация на Стария континент. По думите му, износът трябва да се осъществи в рамките на трансатлантическата зона на свободна търговия. „Важно е да заемем такава позиция възможно най-бързо, тъй като може би сте забелязали какво се случва в Европа”, каза де Гухт на брифинг във Вашингтон.
 
Бюджетният дефицит на Франция за тази и за следващата година ще остане по-висок от 2013-та, въпреки ангажиментите, което Париж пое на европейско ниво. Това обяви френският министър на финансите Мишел Сапен. Париж няма да може да снижи бюджетния си дефицит до допустимия от европейските правила максимум от 3 процента чак до 2017-та година.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!