ЕС обсъжда влизането в действие на новите санкции срещу Русия


Посланиците на страните от Европейския съюз ще обсъдят дали да влязат в действие новите санкции срещу Русия, наложени  заради действията й в Украйна, предаде Ройтерс.  Новият пакет санкции беше одобрен онзи ден от европейските правителства, но беше решено да се отложи прилагането с няколко дни, за да може да се направи оценка на спазването на примирието, сключено в петък, между украинското правителство и сепаратистите в Източна Украйна. Новите санкции са насочени срещу руски държавни петролни компании и банки. Предвиждат се допълнителни ограничения върху стоките с двойна употреба и засягат още 23 лица в Русия, Украйна и Крим, на които няма да бъде позволено да влизат на територията на Европейския съюз и да ползват авоарите си там.  Москва междувременно лобира за отлагане на санкциите, изтъквайки, че примирието в Източна Украйна се спазва.
   
Очаква се новоизбраният председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер да представи днес състава на новата комисия и ресорите на еврокомисарите. Вчера Ройтерс разпространи проект за разпределението на ресорите в комисията, с който агенцията е успяла да се сдобие. Според този проект българският еврокомисар Кристалина Георгиева ще отговаря за данъчната политика и борбата с измамите. Два от най-важните постове според Ройтерс ще получат представителите на Германия и Белгия: Гюнтер Йотингер ще отговаря за търговията, а Мариане Тисен - за конкурентоспособността и антитръстовото
законодателство.  Вчера обаче говорителката на Европейската комисия Мина Андреева заяви, че разговорите по разпределението на ресорите продължават и  че окончателният избор на председателя още не е направен.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!