Балансът между нуждите на бизнеса, развитието на технологиите и свободите на хората - гаранция за защита на личните данни в ЕС


Новоизбраният председател на Европейската комисия Жан Клод  Юнкер обяви  състава на своя екип и новата структура на следващата Европейска комисия. Българката Кристалина Георгиева ще бъде заместник-председател и еврокомисар по бюджет и човешки ресурси в бъдещата Европейска комисия.  На новия си пост българският представител в ЕК ще работи тясно с останалите заместници на председателя и ще напътства работата на еврокомисарите. Тя ще следи генералните дирекции по бюджет, човешки ресурси, по преводи, Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Георгиева ще наблюдава също службите по разплащанията и назначенията, по инфраструктурата и логистиката. Нейна отговорност ще бъдат Европейската служба за подбор на кадрите и Европейското училище за администрацията.

Нововъведенията в компютърните технологии и електронната търговия изискват по-голям обем събирана и обработвана лична информация и улесняват обмена й между фирми и дори континенти.

Българският евродепутат Емил Радев, член на парламентарната комисия по правни въпроси, е убеден, че Европейският съюз има нужда от адекватно законодателство и по-надеждна защита на личните данни на гражданите. Европейското законодателство трябва да гарантира защитата на личните данни чрез намиране на баланс между нуждите на бизнеса, развитието на технологиите и свободите на хората. Това е становището на евродепутата Емил Радев в интервю на Агнес Манова.

Предаването можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!