Европейската преса за Кристалина Георгиева и важните постове на жените в ЕК


Европейската комисия в новия си състав ще представлява по-слабо централизирана властова структура, като председателят й Жан-Клод Юнкер ще делегира повече отговорности на своите заместници, коментира влиятелното интернет издание "ИЮобзървър". Сайтът обръща внимание на  решението на Юнкер "да направи някои промени и леко да дооформи нещата".  Една от новостите е назначаването на първи заместник-председател в лицето на сегашния холандски външен министър Франс Тимерманс. Той ще бъде "филтър" за новите законодателни предложения на колегите си, за да не допусне Еврокомисията да затъне в дребни подробности,а да може да се фокусира върху "големите неща", отбелязва изданието.
Българката Кристалина Георгиева, сегашен комисар за хуманитарната помощ, също получи много похвали от Юнкер за международния й авторитет и бе възнаградена с вицепрезидентски пост като комисар по бюджета и човешките ресурси, посочва още "ИЮобзървър".

Кристалина Георгиева беше една от малкото добри изненади на предишната комисия. На своя пост като еврокомисар по хуманитарната помощ, 61-годишната българка постигна почти недостижимата цел да даде душа на една Европа, изпитваща сериозна необходимост от това през последните години, пише френският в. "Монд".

Жените са победителки в новата  Европейската комисия, извежда в. "Фигаро", отбелязвайки, че онези страни членки, които се вслушаха в призивите на Жан-Клод Юнкер да номинират за комисията му жени, сега са възнаградени с важни позиции.  От седемте заместник-председатели трима са  жени - Кристалина Георгиева, Федерика Могерини и Аленка Братушек.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!