България - с ниски нива на конкурентоспособност в производството


Европейската комисия призова днес страните членки да представят проекти за усвояването на 11.9 млрд. евро европейско финансиране, предвидено за подобряване на транспортните връзки в Европа. 28-те държави имат време до 26 февруари догодина, за да представят предложенията си. Финансирането ще се концентрира върху проекти, свързани предимно с 9-те трансевропейски транспортни коридори, които оформят икономическата кръвоносна система на континента. Проектите трябва да са насочени към подобряването на връзките между Източна и Западна Европа и да улесняват фирмите и гражданите при трансграничните им търговски операции. Близо 12-те млрд. евро са само първият транш от парите, предвидени за подобряването на транспорта в ЕС през следващите 6 години. До 2020г. цялата сума е 26 млрд. евро.

 България е сред страните-членки на ЕС, които отбелязват ниски нива на конкурентоспособност в сферата на производството. Конкурентоспособността у нас, както и в Словения, Хърватия, Малта и Кипър, е умерена и в застой, или бележеща спад. Това стана ясно от прессъобщение на Европейската комисия, която подчерта нуждата от категорични действия от страна на ЕС и 28-те членки за повишаване на конкурентоспособността.

 Швеция е заплашена от политическа безизходица след общите избори в неделя, защото според проучванията, нито десницата, нито левицата ще могат да съставят стабилно правителство. Управляващата дясноцентристка коалиция на премиера Фредрик Рейнфелд се бори срещу оглавяван от социалдемократите опозиционен съюз. Социалдемократите са фаворити да спечелят изборите, но дори и с подкрепата на бившата комунистическа партия, те пак може да се окажат в малцинство срещу крайната десница и коалицията на Рейнфелд. Така, Швеция, която години наред се смяташе за остров на стабилността в Европа, е изправена пред опасността от поредица от избори без категоричен победител. Това пък предизвиква безпокойство в деловите среди и сред инвеститорите.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!