ЕК отново даде знак, че очаква реформи в съдебната ни система


 Много преди официалния старт  на процедурата за избор на  следващ председател на българския Върховен касационен съд от Европейската комисия недвусмислено напомниха, че гледат на него като на тест за това  има ли воля да реформира системата съдебният кадрови орган.

Как се избират председатели на върховни съдилища в държавите - членки на Европейския съюз, някои от които - напред в класацията по независимост на съда, а други - отстъпили значително от този стандарт през последните години?

Анализът е на ръководителя на правната програма на "Отворено общество" Иванка Иванова.

Изследването представя сравнителен преглед на професионалните профили и на процедурите за назначаване на председателите на върховните съдилища в държавите членки на Европейския съюз. То показва различните гаранции за независимост на съда, заложени в нормативните актове и в правната култура на разгледаните държави. Наред с това откроява някои различия  между възприетия у нас модел за подбор и назначаване на висши длъжности в съдебната система и установената практика в останалите страни - членки.

Анализът  на профила на Съдия номер едно в Европа показва, че от 28 - те председатели на върховни съдилища в Евросъюза  само шест са жени като голяма част от тях са избрани наскоро. Средната възраст е между 55 и 60 години. Преобладаващо те са магистрати от кариерата с впечатляващ като продължителност професионален  стаж в съда, който оглавяват. През последните месеци пет от държавите в Европейския съюз - Белгия, Полша, Дания, Германия и Франция  смениха председателите си на върховни съдилища, което предстои да се случи и в България този месец.

 Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!