Кристалина Георгиева призова за защита на хуманитарните работници след убийството на Дейвид Хейнс


Политиката на строги икономически ограничения беше отхвърлена отново от европейски избиратели, след като шведите свалиха управляващото консервативно правителство като бунт срещу съкращенията в сферата на осигуряването и приватизацията в щедрата социална държава, пише британският вестник "Таймс" . Загубата на премиера Фредрик Рейнфелд след осем години на власт е удар за британския премиер Дейвид Камерън, който го смяташе за ключов съюзник в насърчаването на реформите в Европейския съюз.
Изборите донесоха и удвояване на подкрепата за крайната десница, която става трета политическа сила в парламента. Това отразява наблюдаваната из цяла Европа негативна реакция срещу имиграцията, отбелязва изданието.

Еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и действията при кризи Кристалина Георгиева остро осъди екзекуцията на британеца Дейвид Хейнс, извършена от радикалната групировка "Ислямска държава" и призова за защита на хуманитарните работници, съобщиха информационните агенции.
Шокирана съм от убийството на Хейнс. Дейвид се беше посветил на хуманитарното дело и единствената му цел беше да помогне на цивилните, пострадали от конфликта в Сирия, заяви Георгиева. Тя е категорична, че хуманитарната помощ е в полза на всички хора и народи, затова международното хуманитарно право трябва да бъде спазвано от всеки.

Днес в Париж започва Международна конференция за сигурността в Ирак и за борбата срещу джихадистката групировка "Ислямска държава".

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!