Взети са спешни мерки за възстановяване на средствата по "Околна среда" и "Регионално развитие"


Вицепремиерът по еврофондовете Илиана Цанова е разпоредила спешно и бързо оптимизиране системите на управление и контрол по двете програми - "Околна среда" и "Регионално развитие" заради спрените средства от Еврокомисията и забележките към проектите на бенефициенти, кандидатстващи за евросредства.

Работата и в Министерствотовото на околната среда и водите трябва да приключи до първите дни на октомври и да бъдат направени нужните корекции - нещо, за което поема ангажимент и Яна Георгиева, ръководител на управляващия орган на оперативна програма "Околна среда" в Министерството на околната среда и водите.

Георгиева уточнява, че поради късите срокове са поискали спешна подкрепа от Министерството на финансите, с което заедно да извършат контрола и корекциите по проектите, за отстраняването на грешките, заради които бяха спрени парите по "Околна среда". Очаква се при добро темпо на работа и при положителни заключения от страна на проверяващите от Еврокомисията, които ще дойдат през октомври, през есента все пак България да не изгуби средствата, за които е кандидатствала. В противен случай България ще загуби 193 милиона евро, а ако трябва да платим и финансовите корекции по "Околна среда", може да загубим и повече пари. Яна Георгиева уверява, че всичко възможно ще бъде направено това да не случи. 

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!