Разкриват нови работни места с европейски пари


Младежката безработица е един от най-сериозните проблеми в повечето държави на ЕС. Затова всяко открито работно място, което дава препитание на младите хора е от особено голямо значение. Фокусът е върху успешните проекти с европейско финансиране, които дават работа на млади хора. Един такъв е проектът на сладкарска фирма от едно малко монтанско село. В цеха на фирмата в село Сумер вече работят 15 млади хора до 29 години, обучени в производството на сладкарски изделия. Проектът "Нова заетост за безработни младежи" на стойност 187 000 лева дава възможност младите хора да започнат работа от началото на месец юли.
 
"Идеята ни беше млади хора, които до скоро са били безработни и без квалификация да получат професия и да започнат работа. Нашата фирма произвежда сладкарски изделия и младежите получиха професионална квалификация хлебар сладкар. Освен това, 15 младежи придобиха и компютърни умения, вече са назначени и работят на трудов договор. По проекта се предвижда те да бъдат заети 12 месеца, но след това могат да останат във фирмата, тъй като имаме нужда от тази работна ръка"
- обясни Даниела Цолова, ръководител на проекта.

Със средства по проекта са закупени и две нови машини за сладкарското производство.

От фирмата споделят и за трудностите, които срещат в работата си по европейски програми: тежката документация, мудността на тръжните процедури и недостатъчната комуникация с управляващия орган.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!